HTML

ReadIN

Könyvekről másképp:-)

Friss topikok

  • kadarc: az előbb rájöttem, hogy mit akarok ide kommentelni...de csak holnap írom meg. Ez azért van, mert i... (2012.04.05. 23:38) A könyvespolc Michelin csillagai
  • Carmenère: Valóban tökéletes vizuális élményt nyújt ez a válogatás; és ugyan a teljes tartalmát (sajnos még) ... (2012.03.05. 14:38) Somewhere over the rainbow

Sorokon kívül

2012.03.05. 19:46 krukorica

50/50

Címkék: aiga chipkidd 50books/50covers

A címben a két szám nem másra, mint a világ egyik leghíresebb könyv design versenyére utal. Az 50 BOOKS / 50 COVERS 2011-es nyerteseit az érdeklődök és a szerencsések, 2012 április 27-ig láthatják New Yorkban, az AIGA national Design Centerben.

Az AIGA (American Institue of Graphic Arts), 1923 óta rendezi meg a könyvdesignok éves bajnokságát. Minden tavasszal 100 könyvet választ ki a neves zsűri a közel ezer pályázó közül. A versenyre természetesen az előző évben (jelen esetben a 2010) kiadott művekkel lehet pályázni. A kiállított 100 győztes felét, borító alapján díjazzák, a másik 50 elismerés, a teljes könyv kialakítására vonatkozik. Ebbe belatartozik a tipográfia, a papírválasztás, a kötés, a borító és a könyv formátuma is. A nyertes művek kiadóinak és alkotóinak ez az egyik legnagyobb elismerés a könyvdesign világában. Annyira fontos ez az esemény, hogy amikor felröppent a rémhíre annak, hogy az AIGA nem akarja folytatni a több mint 80 éves tradíciót, több ezer aláírás gyűlt össze a rendezvény megmentésére.

 

A 2010-es könyveket a Chip Kidd vezette zsűri vette górcső alá. Nem csoda tehát, ha az alkotók igyekeznek bekerülni a legjobb 100-ba. Akinek a munkáján megakad Mr. Kidd szeme, annak valószínűleg nem sok gondja lesz a munkakereséssel a jövőben. 

 

A kiállítás ideje alatt egy online közvéleménykutatás is folyik az interneten, amelynek eredményeit, élőben nyomon lehet követni a kiállítóterem falán, egy könyvespolcon, ahol a százalékokat, természetesen, könyvekkel jelölik. A kérdések szerintem nagyon izgalmasak. Például, hogy megítélem-e az embereket a könyvespolcuk alapján? Szeretném-e ha könyvesboltban szednének fel? Soha nem adnék e-bookot ajándékba? Természetesen a válasz vagy igen vagy nem, vagyis 50/50:-)

 

Az internet és a könyvek világának összekapcsolása, a szervezők szerint ma már elengedhetetlen, hiszen az e-bookok megjelenésével a nyomtatott művek komoly versenytársra találtak. A könyvkészítőknek saját bevallásuk szerint is egyre jobban oda kell figyelniük az online kiadványokra, annak ellenére, hogy az igazán tökéletes élményt, szellemit és esztétikait egyaránt, csak a 3 dimenziós könyvek nyújthatnak az olvasóknak.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr34291147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása